Haai en Marine

Soortengids

Valse Baai en omgeving

kop-grens

Of je nu meer wilt weten over het duiken met haaienkooien, of op zoek bent naar informatie over een specifieke haai of mariene soort, Apex Shark Expeditions biedt een scala aan informatie over haaien en het zeeleven in Zuid-Afrika. Voor natuurliefhebbers die hun kennis willen uitbreiden, studenten die informatie zoeken voor opdrachten of diegenen die gewoon interesse hebben in haaien en de vele andere soorten die hun onderwaterwereld delen, onze informatiegidsen geven je alles wat je ooit zou willen weten over haaien, , dolfijnen , walvissen, pelagische vogels, wildvissen en nog veel meer.

haaien

Grote witte haai

Carcharodon Carcharias Tijdens de maanden februari tot september verzamelen de grote witte haaien zich rond Seal Island in False Bay. Seal Island is de grootste op eilanden gebaseerde zeehondenkolonie in Afrika en is de thuisbasis van 60,000 Kaapse pelsrobben. Dit is het winterjachtgebied van de grote witte haai en de 6 maanden oude pups van deze zeehondenkolonie vormen het grootste deel van hun winterdieet. Na 6 maanden worden de jonge zeehonden van hun moeder gespeend en wanneer ze zich de eerste paar keer alleen wagen, zijn ze het meest kwetsbaar voor de grote witte haaien die zich specifiek op deze zeehond richten. Gedurende een seizoen kunnen we tot 800 roofzuchtige gebeurtenissen waarnemen, waardoor dit het meest intense jachtgebied op de grote witte haai is dat op aarde bekend is. De aanwezigheid van grote aantallen grote witte haaien zorgt voor uitstekende waarnemingen van haaien rond de boot en voor kooiduiken. Zodra de lente en zomer de zuidoostelijke wind begint te blazen met warme waterstromen, komt False Bay binnen en brengt een heel ecosysteem met zich mee. De sterke wind en het opgestuwde water stimuleren een algenbloei die verschillende aasvissen in de baai ondersteunt. De aasvis trekt op zijn beurt trekvissen aan zoals Kabbeljou, Geelstaart, Elf en Steenbras die op hun beurt grotere roofdieren aantrekken. Het is niet ongewoon om grote aantallen bronzen walvishaaien net achter de brandinglijn te vinden, evenals af en toe een Ragged tooth en gewone voshaai. Hoewel de populatie gladde jachthaaien afneemt als gevolg van overbevissing, is deze soort ook aanwezig in het kustgebied van False Bay. Al deze soorten vormen het zomerdieet van de grote witte haai en zijn grotendeels het resultaat van de verplaatsing van Seal Island naar de kustgebieden langs de kustlijn van False Bay tijdens de zomermaanden.

De Mako-haai

Isurus oxyrinchus De Mako is de perfecte haai. Koningsblauw aan de bovenkant en zilverwit eronder is het mooist geproportioneerd, de snelste, de meest opvallende halsband en een van de gemeenst uitziende dieren op aarde. Net als andere makreelhaaien, de grote witte en de haringhaai, heeft de Mako een homocercale (gelijklobbige) staart en een horizontaal afgeplatte kiel aan de basis van de staart. Ze zijn allemaal sierlijk gestroomlijnd, met een conische snuit, donkere ogen, kleine tweede rugvinnen en de eerder genoemde staartvorm. De donkere ogen geven ze het gedurfde uiterlijk van een andere groep prachtig ontworpen roofdieren, de valken. Mako's beginnen zich te voeden met aasvissen, maar naarmate ze groeien, kunnen ze op grote tonijnen, zwaardvissen en zelfs dolfijnen en zeehonden jagen. Hoewel ze in staat zijn om tot meer dan 4.0 m (13 ft) te groeien, zijn de Mako's die we tegenkomen meestal jonge exemplaren van gemiddeld ongeveer 1.5 m (5 ft), die mogelijk het gebied aan de kust van de Cape Canyons gebruiken als kraamkamer. In zeldzame gevallen kunnen haaien van 7-9ft worden gezien. Helaas, zoals overal waar deze spectaculaire haaien voorkomen, wordt er zwaar gevist voor hun vlees en Zuid-Afrika is nu misschien wel de beste plek op aarde waar je tijdens ons hoogseizoen een uitstekende kans hebt om deze prachtige wezens te zien.

Zevenkieuws haai

Notorynchus cepedianus Zevenkieuwhaaien zijn de oude begrafenisondernemers van de zee. Deze enorme haaien, met hun onevenredig grote koppen gevuld met zwaar getande hexakam snijtanden, groeien tot minstens 10 voet en zijn de dinosauriërs van de diepte. Er zijn maar weinig plaatsen op aarde waar ze in ondiep water met redelijk zicht voorkomen. Seal Island is zo'n locatie en dit is een van de grote haaiensoorten die we van augustus tot juni zien op dit beroemde eiland dat het onderwerp is geweest van zoveel documentaires. Ze zijn zeer interactief rond de kooi, zodat gasten kunnen genieten van uitstekende kijkmogelijkheden en een langere kooitijd.

Blauwe haai

Prionace glauca Bochtig in beweging, de altijd nieuwsgierige blauwe haai is er een die iedereen zal verrukken die een in je gezicht ontmoeting met een haai wil. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze haaien prachtige blauwtinten met lange borstvinnen om over de oceanen te glijden terwijl ze op zoek zijn naar voedsel. Blauwe haaien ondernemen dagelijkse verticale zwempatronen op en neer in plaats van horizontaal zigzaggend terwijl ze de waterkolom afzoeken naar voedsel, waarbij ze zich verdiepen in elke geur die hun beoogde maaltijd achterlaat. Ook groeiend tot 4.0 m (13ft) lang is de blauwe haai echt de nomade van de open oceaan. Omdat voedsel schaars kan zijn in de open oceaan, hebben blauwe haaien een interessante aanpassing doordat ze papillose (vingerachtige) kieuwrakers hebben die zeer kleine voedselproducten zoals krill, kleine inktvissen en scholende vissen verhinderen om uit de kieuwspleten te ontsnappen . Haaien die door ons zijn getagd bij Kaappunt zijn heroverd bij de Azoren-eilanden bij Portugal. De blauwe haai is een van de meest vruchtbare (die veel jongen baart) van alle grote haaien met een moeder die ooit 135 jongen van 40 cm baarde. Blauwe haaien verdragen koeler water dan Mako-haaien en zijn vaak in grote aantallen te vinden in het koelere, groenere, meer voedselrijke water dat net binnen de warmere stroomlijnen ligt. De meeste blauwe haaien die we zien zijn tussen de 1.2 m-1.6 m (4-7 ft), hoewel op bepaalde tijden van het jaar haaien van 6-9 ft worden gezien. Helaas wordt er veel op de blauwe haai gevist vanwege zijn vinnen en er wordt gezegd dat er jaarlijks meer dan 40 miljoen mensen sterven. De meeste van deze haaien worden levend vinnen (omdat hun vlees snel bederft en weinig commerciële waarde heeft) en hun nog levende karkassen worden terug in het water gedumpt. Een trieste manier voor een dier om te sterven dat zo nieuwsgierig is en onze indringing in zijn wereld accepteert als we met hen duiken.

Dolfijnen, walvissen en wildvissen

kop-grens

Terwijl haaien de grootste rol spelen bij Apex, zijn er een aantal andere mariene soorten die onze rijke kusten in Zuid-Afrika bewonen. Hier kunt u alles ontdekken wat u maar wilt weten over een reeks zeedieren, waaronder dolfijnen, walvissen en wildvissen.

Gemeenschappelijke dolfijn

Delphinus capensis en Delphinus delphis Deze dolfijn met prachtig patroon komt vooral veel voor in False Bay in april, maar is het hele jaar door te zien op ongeveer 20% van al onze expedities. Deze soort dolfijn wordt ongeveer 2.5 meter hoog, leeft bijna 40 jaar en zal actief naar boten racen en proberen op de boeggolf te varen. Gewone dolfijn kan voorkomen in megascholen van meer dan 1000 dieren, maar scholen van 20-200 komen vaker voor. Zoek naar de gelige figuur van 8 patronen op de flanken van deze dolfijn als een belangrijk identificatiekenmerk. Gewone dolfijnen komen wereldwijd voor in tropische en warme gematigde wateren met oppervlaktetemperaturen van 10-28 graden Celsius. Ze zijn kuddedieren en de groepsgrootte kan groter zijn dan 1000 dieren. Het is mogelijk dat grotere groepen effectiever zijn in de jacht in diep water. Er kan een gedeeltelijke migratie van deze soort zijn in de winter verder naar het noorden na scholen sardines. De groepen kunnen verschillende formaties presenteren, sommige met vaste structuren. Anderen kunnen tijdelijke aggregaties zijn voor de onmiddellijke oplossing van een probleem, zoals efficiënter jagen of het vermijden van gevaar. Mannetjes zijn groter en kunnen 2.6 meter bereiken en vrouwtjes 2.3 meter. In het verleden zijn er in de Zwarte Zee meer dan 120 gewone dolfijnen geoogst. Tomlin (000) registreerde aggregaties van ca. 1967 300 personen. In de zuidelijke wateren worden gewone dolfijnen vaak geassocieerd met zwermen Kaapse jan-van-gent. Pilchard, roodoogharing en gewone inktvis vormden het grootste deel van het dieet. Het kalf wordt 000 mm lang geboren na een draagtijd van 800 maanden. Afkalf pieken in de zomer. Borstvoeding kan tot anderhalf jaar duren. Vrouwtjes zijn geslachtsrijp met een lengte van ongeveer 11 meter als ze 2 tot 6 jaar oud zijn. Kalfinterval is 7 jaar. Er wordt aangenomen dat er enige gevechten plaatsvinden tussen mannen als gevolg van concurrentie voor vrouwen. Er zijn 3 paar tanden in de bovenkaak en een vergelijkbaar aantal in de onderkaak. De tanden zijn conisch en hebben een diameter van 51 mm. In een studie van gewone dolfijnen in de noordelijke Stille Oceaan werd vastgelegd dat ze gedurende 3 uur 120 km in één richting bewogen. De gemiddelde diepte van een duik was 24 meter. De diepste duik ooit was 73 meter. Diepe duiken voorbij 258 meter diepte vonden pas plaats na zonsondergang, toen de akoestische diepe verstrooiingslaag (een concentratie van organismen die verticaal migreren afhankelijk van de omgevingslichtomstandigheden) naar de oppervlakte steeg. De walvis remora (Remora australis) kan zich hechten aan de gewone dolfijn.

Duistere Dolfijn

Lagenorhynchus obscurus

Deze dolfijnen worden slechts een handvol keer per jaar gezien. Ze zijn 1.5 tot 1.8 meter lang en zijn meestal zwart-wit. Ze zijn een stuk kleiner dan gewone dolfijnen en komen meestal voor in scholen met 10-50 dieren, hoewel we bij twee gelegenheden scholen van meer dan 500 dieren hebben gezien. De maximale leeftijd ligt rond de 35 jaar. De waarneming van deze soort wordt vaak extra speciaal gemaakt door hun speelse acrobatische capriolen.

Duiken in kooien met haaien in Kaapstad onderweg met Dusky-dolfijnen

Tuimelaar

Tursiops wordt afgekapt & Tursiops aduncus

We hebben twee soorten tuimelaars gezien in False Bay. Deze grijze dolfijnen van 2,5 meter worden meestal dichter bij de stranden van Muizenberg en Strandfontein gezien. Ze duiken doorgaans voor lange perioden en zwemmen vaak in kleine groepjes. In zeer zeldzame gevallen zwemmen deze dolfijnen vlak naast Seal Island. Deze soort dolfijn is bij verschillende gelegenheden gevonden in de magen van grote witte haaien. Interessant is dat de mannelijke Indo Pacific-tuimelaar een grotere prooi eet dan het vrouwtje.

Tuimelaars

Bultrug dolfijn

Sousa chinensis

Bultrugdolfijnen zijn slechts een handvol keer ooit in False Bay gezien en we hebben het geluk gehad om ze twee keer te zien. Ze zijn tussen de 2.5 en 2.8 meter lang en worden gekenmerkt door een onregelmatige bultvormige rugvin en bij beide gelegenheden waar we deze dieren hebben gezien, zijn ze dicht bij de kust gezien. Helaas zijn er bij de Zuid-Afrikaanse kustbevolking grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in hun weefsel aangetroffen.

Bultrug dolfijn

Brydes Walvis

Balaenoptera edeni Hoewel ze zelden elders worden gezien, zijn deze 15 meter lange walvissen semi-ingezeten in False Bay. Ze worden vaak gezien in gebieden waar scholen aasvissen, zoals sardines en ansjovis, voorkomen en af ​​en toe kunnen ze zich slikken. Ze zijn te herkennen aan een kleine gebogen rugvin op tweederde van de weg langs de rug van de walvis. In zeldzame gevallen kan men deze soort zien uitvallen en zich voeden met scholen aasvissen. Ze kunnen worden onderscheiden van andere kleine vinvissen door de aanwezigheid van drie groeven bovenop de kop (rostrale ribbels) en door hun grotere formaat dan de minder vaak waargenomen dwergvinvis. Helaas richten Japanse walvisjagers zich in de noordelijke Stille Oceaan nu op deze schuwe walvissen. De walvis dankt zijn naam eigenlijk aan Johan Bryde, een Noorse walvisvaarder die een walvisjacht in Zuid-Afrika opzette.

Antarctische dwergvinvis en dwergvinvis

Balenoptera bonaerensis & Balenoptera acutorostrata

Deze walvissen worden veel minder vaak gezien dan de grotere, maar gelijkaardige Brydes-walvis. Deze soorten zullen eerder een boot onderzoeken dan de Brydes-walvis en we hebben een aantal ongelooflijke interacties gehad.

De Antarctische dwergvinvis wordt ongeveer 11 meter hoog, terwijl de dwergvinvis ongeveer 8 meter hoog wordt. Beide soorten hebben meestal geen zichtbare slag en beide hebben slechts een enkele kam op de kop.

Walvisobservatie

Zuidelijke rechtse walvissen

Eubalena australis

Tijdens de late winter en het vroege voorjaar is dit de meest geziene walvis in False Bay. Genoemd vanwege het gemak waarmee ze werden geharpoeneerd en omdat ze gemakkelijk dreven als ze dood waren, waren ze "het juiste" doelwit voor walvisjagers. Boulders Beach (waar tegenwoordig de pinguïns zijn) was tot het begin van de 20e eeuw een walvisstation en zelfs vandaag de dag zijn de oude ringen voor geharpoeneerde walvissen te zien.

De Boulders was ook, niet verrassend, het toneel van Zuid-Afrika's eerste dodelijke haaienaanval in 1902, toen een krijgsgevangene werd gedood door een witte haai, ongetwijfeld aangetrokken door de regelmatige aanvoer van dode walvissen in het gebied. Gelukkig worden de walvissen tegenwoordig beschermd en zijn ze een van de goede nieuwsverhalen over natuurbehoud. Deze walvissen herstellen met een jaarlijks tempo van 7% van zeer lage aantallen en zijn te zien in False Bay tussen augustus en november en soms al in mei.

Ze gebruiken de baai als een toevluchtsoord waarin ze paren en kalven. Er wordt aangenomen dat deze soort tot 70 jaar oud kan worden. Ze hebben geen rugvin, kunnen tot 18 meter lang worden en hebben grote eeltplekken (vlekken droge huid) op hun hoofd. Van verre is ook de dubbele tuitende klap een aanwijzing voor de soort. Zorg ervoor dat u eind augustus, september en oktober uitkijkt naar walvissen die breken terwijl we naar het eiland reizen en zelfs in de haven op zoek gaan naar speelse walvissen. Een weetje over deze walvissen is dat ze de grootste testikels hebben van alle levende soorten!

Bultrugwalvissen

Megaptera novaeangliae 

De bultrug maakt de langste migratie van alle zoogdieren op aarde, waarbij sommige walvissen in een rondreis bijna 16 000 km afleggen. De wetenschappelijke naam vertaalt zich letterlijk in "grote vleugel van Engeland" en beschrijft zijn lange vinnen, de langste van alle walvissen.

Bultruggen staan ​​ook bekend om hun bubbelnetvissen, waarbij ze een gordijn van bubbels gebruiken om vissen te vangen die vervolgens door meerdere walvissen worden opgegeten.

We zien deze walvissen ongeveer 5 tot 10 keer per jaar en meestal ten oosten van Seal Island en ook iets aan de kust van waar we werken. We zien ook regelmatig bultruggen tijdens onze lente- en vroege zomermaanden bij Kaappunt.

Deze 2 meter lange walvissen worden meestal gezien in familiegroepen van 17 of meer en worden de ballerina's van de zee genoemd omdat hun lange vleugels draaien en draaien terwijl ze doorbreken.

Een onderscheidend kenmerk van de meer algemene rechtse en Brydes-walvissen zijn hun typisch witte staartvinvissen die te zien zijn wanneer ze duiken.

zeevogels

kop-grens

Afrikaanse pinguïn

Spheniscus demersus   

Dit is de enige pinguïnsoort die broedt en wordt regelmatig overal in Afrika gezien.

Jachtpartijen van 5 tot 50 pinguïns worden regelmatig gezien in de buurt van de Arc-rots en het Romeinse rotsgebied (Roman Rock was de eerste geautomatiseerde vuurtoren van Zuid-Afrika). Deze vogels zijn meestal van Boulders Beach Penguin Colony die momenteel ongeveer 3000 vogels bevat.

Seal Island heeft ook een kleine broedpopulatie die het gemakkelijkst te zien is halverwege de oostkant van het eiland. Deze pinguïns kunnen 50 km of meer afleggen om te eten en worden af ​​en toe gedood, maar zelden geconsumeerd door grote witte haaien.

Kaapse jan-van-gent

Sula capensis   

Als jonge duiven zijn deze vogels meestal grijszwart, maar op 3-4-jarige leeftijd veranderen ze in schitterend witte volwassenen. Deze grote witte vogels met gelige vleugels en spectaculair blauwe geringde ogen zijn altijd bijzonder om te zien of je dichtbij genoeg kunt komen. In het Afrikaans bekend als "malgans" (gekke gans), zie je ze vaak kamikaze-achtig duiken van wonderbaarlijke hoogten in de zee om vis te vangen.

Ze gaan het water in met snelheden tot 145 km/u en bereiken een diepte van 30 meter die tot 20 seconden later weer opduikt. Met bijna naar voren gerichte ogen kunnen ze beter naar voren kijken dan de meeste andere vogels met bijna binoculair zicht.

Mede door dit verbazingwekkende binoculaire zicht sterven de meesten uiteindelijk blind door de hongerdood. De herhaalde levensduur van snelle botsingen met het water zorgt er uiteindelijk voor dat ze hun gezichtsvermogen verliezen, in ieder geval tot een punt waarop ze niet langer op deze manier kunnen jagen.

Vogel visie

Van belang voor velen is hoe vogels zowel boven als onder water zo goed kunnen zien. Zeevogels zoals sterns en meeuwen die zich aan de oppervlakte voeden of naar voedsel duiken, hebben rode oliedruppeltjes in hun kegels en netvliezen. Dit verbetert het contrast en verscherpt het zicht op afstand, vooral in wazige omstandigheden. Vogels die door een lucht/water-grensvlak moeten kijken, hebben dieper gekleurde carotenoïdepigmenten in de oliedruppels dan andere soorten. Dit helpt hen scholen vissen te lokaliseren, hoewel het onzeker is of ze het fytoplankton waar de vissen zich mee voeden of andere vogels zien.

Vogels die vissen onder water achtervolgen, zoals alken en duikers, hebben veel minder rode oliedruppels, maar ze hebben speciale exibele lenzen en gebruiken het knipvlies als extra lens. Dit zorgt voor een grotere optische accommodatie voor een goed zicht in lucht en water. Aalscholvers hebben een groter bereik van visuele accommodatie, bij 50 dioptrie, dan welke andere vogel dan ook, maar de ijsvogels worden geacht het beste zicht rondom (lucht en water) te hebben.

De Kaapse Aalscholver

Phalacrocorax capensis    

Deze soort is de meest voorkomende en kan vaak worden gezien in een wervelende massa die in de duizenden loopt. Deze vogels zijn gemakkelijk te herkennen aan de gele keelvlek en kleiner dan de andere twee soorten. 

Kaapse aalscholvers False Bay

Aalscholvers met witte borsten

Phalacrocorax carbo

Dit is de grootste aalscholver van Zuid-Afrika en wordt gekenmerkt door een grote witte borst. Bij nadere inspectie zien we twee mooie donkergroene ogen.

Numeriek gezien is deze aalscholver de minst voorkomende op dit eiland en ook de enige soort die zich in grote mate rond het eiland voedt. Het is niet verrassend dat het ook de vogelsoorten zijn die het vaakst worden aangevallen door de grote witte haaien, die bij het proeven van de vogel hem in de meeste gevallen als een ongewenste maaltijd vrijlaten.

wit-breasted-cormorant-apexpredators.com

Kelpmeeuwen met zwarte rug

Larus dominicanus

Deze gangsters van het eiland zullen vaak worden gezien op of rond het eiland. Kijk uit naar het zuidwestelijke uiteinde van Seal Island, waar in de maanden mei tot augustus grote aantallen samenkomen. Dit gebied dat "The Gallery" wordt genoemd, is het beste uitkijkpunt voor de meeuwen om uit te kijken voor roofzuchtige gebeurtenissen en tijdens perioden van hoge predatie kunnen hier tot 50 vogels wachten.

De volwassen vogels + 4 jaar worden gekenmerkt door een rode stip op hun snavel. De kuikens pikken deze stip die de volwassenen ertoe aanzet voedsel uit te spugen waarop ze zich vervolgens voeden.

In januari 2009 vonden we een zieke volwassen vogel die dicht bij de kust dreef. De ring op de poot van de vogel onthulde dat hij 22 jaar oud was en slechts twee kilometer verwijderd was van waar we hem vonden.    

Bankaalscholver

Pelagische vogels

De wateren van Kaappunt zijn samen met Nieuw-Zeeland en Patagonië de beste plekken op aarde om de grote open oceaanvogels te zien tijdens een dagtocht vanaf het land. Terwijl we wachten op de haaien heb je een uitstekende kans om veel van deze vogels van dichtbij te zien.

De voedselrijke wateren van Cape Point bieden de kans om niet minder dan 7 soorten albatros te zien tijdens een enkele uitstap, hoewel 3-4 normaal is. Deze reeks omvat drie soorten, de Wandering, Northern en Southern albatros, die de grootste spanwijdte hebben van alle vogels. De grootste van allemaal is de Zwervende Albatros, wiens spanwijdte een duizelingwekkende breedte van 3.6 meter kan bereiken.

Tijdens onze dagelijkse excursies onderzoeken we vaak de kielzog van commerciële trawlers die hun handel uitoefenen in de buurt van waar we werken. Deze boten vissen over de oceaan op zoek naar een vissoort die plaatselijk bekend staat als heek (Merluccius paradoxus) en in de wassing van deze boten kunnen tijdens de herfst- en lentemaanden tot 8000 vogels worden gezien, een van de grootste bijeenkomsten die ooit op aarde zijn waargenomen.

Helaas, net als bij lange lijnen, eist de trawlvisserij een enorme tol van zeevogels en veel soortenpopulaties kelderen als gevolg van sterfte als gevolg van deze visserij. Hopelijk zie je achter de trawlers Tori-lijnen (lijnen gedrapeerd van de hoofdnetkabels) die het aantal vogels dat in aanvaring komt met de kabels verminderen.

Naast duizenden Albatros worden er regelmatig stormvogels, pijlstormvogels, prionen, meeuwen, jagersterns, jan-van-gent en tal van zeldzaamheden en zwervers gezien.

In feite krijgt u de kans om de vogel met 's werelds grootste spanwijdte te zien, de albatros naast de zeevogel met misschien wel de kleinste spanwijdte, de stormvogeltje.

De vogels zijn vaak op minder dan een paar meter afstand en dit is een uitstekende gelegenheid om hun verbazingwekkende aanpassingen aan deze extreme omgeving van dichtbij te zien.

De variatie in soortendiversiteit is sterk afhankelijk van de seizoenen, dus vraag van tevoren wat de beste tijd van het jaar is om uw speciale vogel te zien.

Zeehondeneiland

kop-grens

 Seal Island is 400 m lang en 80 m breed en ligt in een ongeveer noord-zuid oriëntatie. Dit eiland is de thuisbasis van Afrika's grootste eilandgebonden zeehondenkolonie met ongeveer 64 000 Kaapse pelsrobben.

Kaapse pelsrobben

Arctocephalus pusillus pusillus

De zeehonden gebruiken dit eiland als uitvalsbasis en broedplaats en elk jaar worden er in november en december ongeveer 12 jongen geboren. De pups worden negen maanden of langer gezoogd, maar beginnen al vanaf 000 maanden zelfstandig te eten, waarbij 5 tot 7 maanden vaker voorkomen.

Volwassen mannetjes, of stierrobben, keren elk jaar in grote aantallen terug naar het eiland om te paren en territoria op te zetten rond september/oktober en vertrekken dan kort na het grootste deel van de pups, half december. Deze enorme zeehonden kunnen meer dan 300 kg wegen, terwijl een groot vrouwtje meer dan 75 kg kan wegen.

Ironisch genoeg kreeg deze grootste van alle pelsrobben de wetenschappelijke naam pusillus zoals het voor het eerst werd beschreven van een pup. Pusillus betekent klein. Bij de geboorte wegen ze ongeveer 5-7 kg. Mannetjes kunnen 18 jaar oud worden en vrouwtjes tot 21 jaar. Ze worden meestal gezien in False Bay in groepen van 1 tot 5 dieren, maar kunnen tijdens het voeren in grote peulen van meer dan 100 zijn. De meeste van deze zeehonden komen van Seal Island, dus je zult er nog veel meer zien als we op het eiland aankomen. Ze vertrekken vaak in goed georganiseerde groepen vanaf de zuidkant van het eiland. Let op het eiland op voor krabbende zeehonden. Deze zeehonden hebben eigenlijk vlooien die hinderlijk in hun vacht rondlopen. Onder de vacht zit een luchtlaag die water afstoot maar de vlooien ook een warm waterdicht huis geeft. Als we geen bezoek hebben gekregen van de lokale zeehonden in de haven, houd dan een kijkje onderweg.

Image Gallery

galerijrand